Žampiony

Potřebujeme:

3 bílky, 180 g cukru krupice, čokoláda na vaření, kakao

Jak na to:

Předehřejeme troubu na 95stupňů a připravíme si na plechy pečicí papír. Bílky našleháme elektrickým šlehačem při vysokých obrátkách na tuhý sníh a postupně do něj za stálého šlehání přidáváme cukr, až je sníh tuhý a lesklý. Širokým kulatým hladkým nástavcem nastříkáme na plech kopečky o průměru asi 4 cm podobné hlavičkám žampiónů (na každou hlavičku jen jednou stiskneme sáček, aby hlavičky hub neměly vrstvy a zdobicí nástavec opatrně z kopečku sněhu stáhneme, aby se pokud možno nevytvořila špička). Nastříkáme stejný počet věžiček vysokých 3 cm, které by se měly podobat nožičkám hub. Pečeme, resp. sušíme, asi 2 hod ( 95 - 100 stupňů), pak troubu vypneme a necháme plechy s cukrovím v zavřené troubě vychladnout. Do hlaviček na spodní části vykroužíme ostrým nožíkem jamku.Čokoládu nalámeme a ve vodní lázni rozpustíme (nebo v mikrovlnce na slabý výkon, aby se nepřipálila). Čokoládu neředíme tukem, neměla by téct, ale natírat se.Příborovým nožem nabíráme čokoládu a natíráme ji na spodní části kloboučku (i v jamce) a přilepíme nožičku. Necháme v chladu ztuhnout a pak přes sítko mírně poprášíme kloboučky kakaem.Skladujeme dobře uzavřené ( mikro sáček, plechová krabice), aby cukroví nezvlhlo a nezměklo.

Podobné recepty:

Zapékané žampióny s bramborami a šlehačkou, Plněné zapékané žampiony, Těstoviny se slaninou a žampiony, Plněné žampiony v trojbalu , Plněné žampiony