Štrúdl jablkový

3.6.2008
Potřebujeme:

30 dkg hladké mouky, 10-20 dkg tuku, 1 vejce nebo jen žloutek, lžíce octa, špetka soli, vlažná voda (dle potřeby), pokrájená jablka, cukr. skořice (ořechy, rozinky), strouhanka (nasaje šťávu z jablek, která pak nevytéká)

Jak na to:

Do mouky přidáme špetku soli, promícháme, pak do důlku v mouce rozklepneme vejce (nebo jen žloutek), dáme lžíci octa, rozpuštěný tuk a vlažnou vodu. Vypracujeme vláčné těsto. Na chvíli přiklopíme teplým kastrolem nebo teplou pokličkou a necháme 15 – 30 min. odpočinout.Pak na vále, nebo na utěrce (lépe se zavinuje a může se ještě rukou vytáhnout) vyválíme těsto.To nejprve posypeme strouhankou (lepší je obdělaná na másle), na ni dáme postrouhaná jablka, ty posypeme cukrem, skořicí, případně strouhanými ořechy a rozinkami.Těsto zavineme, kraje dobře uzavřeme, přeneseme na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem (upeče se tak dozlatova).Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 150 stupňů cca 30 min dle potřeby (záleží na druhu trouby).

Podobné recepty:

Jablkový štrůdl, Štrůdl trochu jinak, Štrúdl z piva, Rychlá pochoutka, Štrúdl