Mišákovy kuličky
500g mletého masa, 80 g másla, 1 cibuli, česnek, worchestorovou omáčku, 1 citron, vajíčko, 2 kelímky kysané smetany, 1 bujon, sůl, stouhanku, majoránku, polohrubou mouku.
Jak na to:
Maso připravíme jako na karbanátky. Mleté maso, propasírovaný česnek, nakrájenou na kostičky cibuli, majoránku, vajíčko, strouhanku, sůl. Vytvoříme z této směsi malé kuličky, které klademe na pekáč, do kterého jsme dali rozspuštěné máslo. Dáme do trouby a necháme lehce opéct. Vytvoří se na kulíčkách jemná kůrčička. Mezitím si připravíme 1l bujonu. Necháme ho lehce vychladit. Když jsou kuličky opečené vyndáme je do kastrůlku, zbylé máslo scedíme a nalijeme do kastrolu. Rozpálíme a lehce zaprášíme moukou (jako na jíšku, ale jemnou) potom zalijeme bujonem, rozmícháme, a postupně přiléváme kysanou smetanu, dochutíme worchestrem a citronem. Mělo by to mít nakyslou chuť. Přidáme kuličky a dochutíme.
Příloha: doporučuji těstoviny.
Čokoládové kuličky, Mleté kuličky ve svíčkové omáčce, Kokosové kuličky, Máslové kuličky, Kuličky plněné uzeninou