Domácí rohlíčky

Potřebujeme:

100g másla (rozehřátého), 120 - 200 ml mléka (záleží na tom, zda se stím chcete patlat a mít je jemnější, či dáváte přednoste tužším ), 50 ml acidofilního mléka (pokud nemám, dávám mlíčka 250 ml), 1 čj.lž cukru, 1-2 čj. lž soli, 1 prdopeč ( nemusí být), 500 g hlad. mouky, 50 g droždí ( já dávám klidně jen půl kostky), vejce+ příp. trochu mléka na potření

Jak na to:

Všechny suroviny buď dáme do domácí pekárny na progam Příprava těsta, nebo klasicky zaděláme kynuté těsto, které necháme 30 min-hodinu vykynout. Vykynuté pak rozdělíme na 3-4 části, které postupně vyválíme na placku. Tu radýlkem rozdělíme na osminky ( vzniknou nám takové trojúhelníčky), ty srolujeme od nejširší části směrem ke špičce do rohlíčků( nebo můžeme udělat klasický rohlík). Rohlíčky poklademe na plech, necháme ještě tak 20 min kynout, potřeme rozšlehaným vejcem, popříp. rozšlehaným vejcem s trochou mléka a posypeme hrubou solí s kmínem, s mákem, se sezam atd.Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme tak 20 min, ale protože každá trouba je jiná, tak je prostě upečeme dozlatova.

Podobné recepty:

Vánoční ořechové rohlíčky, Čokoládové rohlíčky, Vanilkové rohlíčky - měkké, Vanilkové rohlíčky, Babiččiny vanilkové rohlíčky