Košíčky z lineckého těsta

Potřebujeme:

350 g polohrubé mouky, 250 g másla (1 lžíci odebereme na vymaštění formiček), 120 g cukru, lžička citrónové kúry, 4 žloutky
Náplň: 200 g cukru, 1/8 l vody, 200 g strouhaných mandlí nebo oříšků, 2 bílky citrónová kúra z půlky citrónu, 1 lžíce rumu (ovoce, šlehačka na ozdobení

Jak na to:

Ze surovin na košíčky vypracujeme těsto, techáme ho v chladu odpočinout, pak ho natlačíme tence do vymaštěných formiček košíčů a upečeme v horké troubě dobleda. Vychladlé košíčky naplníme náponí: cukr svaříme s vodou (asi 5 min), do horkého vmícháme strouhané ořechy nebo mandle, přidáme bílky, citrónovou kúru a směs zředíme rumem. Povrch můžeme ozdobit dílkem mandarinky, kuličkou vína a lžičkou šlehačky. Košíčky do zásoby můžeme přelít polevou z 200 g moučkového cukru umíchaného s 3 lžícemi horké višňové šťávy.

Podobné recepty:

Ovocné košíčky s ricottou krémem, Slané košíčky z lineckého těsta, Cuketové mafiny, Muffiny s třešněmi, Linecké košíčky plněné ořechovou náplní a polité čokoládovou polevou