Meruňková marmeláda s kousky ovoce,limetkou,mandlemi a máslem

Potřebujeme:

2kg vypeckovaných meruněk, 2kg krystalového cukru, 2-3 limetky/podle velikosti a podle chuti, může být i více/,mandlové lupínky,2 lžičky másla

Jak na to:

Do většího hrnce dáme 1kg vypeckovaných a na čtvrcených meruněk,zasypeme 1kg cukrem a zalijeme polovinou šťvy z limetek,pak dáme druhé kilo načtvrcených meruněk opět zasypeme 1kg cukrem a zalijeme zbylou šťávou z limetek.Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme 24 hodin odstát.Meruňky tak pustí šťávu.Nepřidává se žádná voda!
Po 24 hodinách odstátí vaříme na mírném ohni a mícháme tak dlouho až se meruňky budou rozpadat a směs sama želírovat/asi hodina/.želírovací test:na dobře vychlazený talířek dáme lžíci horké marmelády,talířek nakloníme,pokud marmeláda teče vaříme dál,pokud na talířku tuhne a neteče je hotová.Komu se nelíbí kousky meruněk,které jsou tu záměrem, může si je při vaření rozmačkat.Přidáme do ní pak větší hrst mandlových lupínků/opět množství podle chuti,/a mírně povaříme cca 3-5 min.Naposledy přidáme 2 lžičky másla,2 min povaříme a horkou směsí ihned plníme připravené a vyvařené sklenice,které hned dobře uzavřeme a obracíme asi na 10 min dnem vzhůru.Je hotová dále se už nezavařuje!
Máslo má tu funkci,že se ve sklenici netvoří ta tvrdá krusta a zjemní marmeládu.

Podobné recepty:

Meruňková marmeláda za 15 minut, Mirabelkový marmeláda, Smetanový pohár, Smetanový pohár, Buchta s piškoty a ovocem