Sváteční květáková polévka

Potřebujeme:

250 květákových růžiček, 1 cibule, 1 lžíce másla, 500 ml bílého vína, 250 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce ovesných vloček, 3 lžíce zakysané smetany, sůl, mletý pepř, špetka muškátového květu, několik kapek citrónové šťávy, špetka chilli koření, 4 lžíce opražených mandlí pokrájených na plátky, 2 lžíce nasekané zelené petrželky.

Jak na to:

Květák opereme pod silným proudem tekoucí vody. Cibuli nasekáme a obojí dáme s máslem do hrnce a na malém ohni dusíme asi 12 minut. Zalijeme bílým vínem, přilijeme zeleninový vývar, přidáme ovesné vločky a v mixéru všechno rozmixujeme. Vmícháme zakysanou smetanu. Osolíme, okořeníme pepřem, muškátovým květem, citrónovou šťávou a chilli. Polévku znovu 5 až 6 minut prohříváme. Podáváme posypanou praženými mandlemi a pokrájenou petrželkou.

Podobné recepty:

Květáková polévka, Květáková polévka, Květáková polévka, Květáková polévka, Lehká květáková polévka