Sekané bifteky ve smetanové omáčce

400 g mletého masa (vepřové nebo směs vepřového a hovězího masa), 1 rohlík, 1 vejce, sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika, hladká mouka, olej
Omáčka: 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, vývar (z kousku kostky), 2 dl smetany, citrónová šťáva, 2 lžíce brusinkového kompotu (nebo rybízového džemu), sůl, worcesterská omáčka
Rohlík zalijeme studenou vodou, po chvilce vodu vymačkáme a dobře jej rozmělníme. Přidáme mleté maso, vejce, sůl, koření, promícháme a zahustíme moukou. Z těsta uděláme osm nebo dvanáct kuliček, roztlačíme je do šířky, lehce poprášíme moukou a zvolna opečeme po obou stranách na oleji. Při podávání je podlijeme omáčkou.
Vhodná příloha jsou různě upravené brambory nebo rýže.
Příprava omáčky:
Na oleji a másle zpěníme mouku, zalijeme ji trochou vývaru, rozšleháme, přidáme smetanu a povaříme. Přidáme citrónovou šťávu, brusinky (nebo džem), sůl, worcesterskou omáčku a ještě krátce podusíme.
Bifteky s tatarskou omáčkou, Máslo na bifteky, Hovězí bifteky s rajčaty a slaninou, Biftek po židovsky, Voňavé brambory ve smetanové omáčce