Kávová zrna

25.8.2010
Potřebujeme:

smetana ke šlehání sladká, 150 ml jemně mletá káva jako na turka, 1 PL čokoláda na vaření, 200 g kakaové máslo, kávový likér, 1 PL nebo varianta rum 1 PL, dětské piškoty - umleté 3 vrchovaté lžíce, čokoláda na vaření na namáčení hotové dobroty asi 200 g

Jak na to:

Do 150 ml smetany vmícháme 1 polévkovou lžíci jemně mleté kávy, necháme přejít varem a přecedíme.
Přidáme 200 g rozlámané čokolády na vaření, 30 g kakaového másla (nebo ztuženého tuku - iva, omega ) a ve vodní lázni zahříváme, až se vše rozpustí.
Poté vmícháme 1 PL lžíci kávového likéru, lze jej výborně nahradit tekutým vánočním cukrovím či rumem a ještě vmícháme 3 PL vrchovaté mletých piškotů.
Směs necháme v chladu do druhého dne odpočinout.
Z hmoty tvarujeme oválky velikosti větších jednohubek, doprostřed podélně vtlačíme tupou hranou jídelního nože rýhu.
Když máme všechna zrnka vytvarovaná, namáčíme je od prvního (odleželého) do rozpuštěné čokolády a necháme nejlépe na mřížce zaschnout. Nemámeli mřížku, ze špejlí si postavíme kolejničky, aby se nám zrna namočená v čokoládě nepřilepila k pracovní desce.

Podobné recepty:

Kávová zrna, Kávová zrna, Kávová zrna, Kávová zrna, Kávová zrna