Smetanový dort se šťavnatými meruňkami
Potřebujeme:třené těsto:125 g másla,90 g cukru,1 balíček vanilk. cukru,3 vejce,100 g polohrubé mouky,1 lžička kypřícího prášku,1/2 lžičky perníkového koření,3 lžíce meruňkové šťávy,60 g mléčné čokolády
náplň:meruňkový kompot (480 g),1 balíček vanilkového pudinku,50 g cukru,100 ml smetany,250 ml mléka,300 g smetany do kávy,20 g pistáciíozdoba:8 půlek meruněk,sekané pistácie,moučkový cukr
Těsto:1. Ruční metlou šlehače při nejvyšších obrátkách ušleháme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem a postupně zašleháme vejce. Smícháme mouku s kypřícím práškem a perníkovým kořením a po lžících střídavě s jablečnou štávou zapracujeme do vaječné pěny.
2. Čokoládu nasekáme na větší kousky, rozpustíme v horké vodní lázni a zamícháme do těsta. 3/4 těsta naplníme do vymaštěné rozvírací formy o průměru 26 cm. Povrch uhladíme. Troubu předehřejeme na 180 °C.Dohotovení:Meruňky dáme na síto, necháme okapat a rozdělíme na těsto. Z pudinkového prášku, cukru, smetany a mléka uvaříme podle návodu na obalu krém. Za stálého míchání do něj vmícháme smetanu do kávy a pistácie. Krém rozprostřeme na meruňky a povrch uhladíme. Zbylé těsto pomocí lžíce rozložíme na obvod a střed dortu. Pečeme 45 - 50 minut. Vyjmeme z trouby a necháme na kuchyňské mřížce vychladnout.
Ozdoba:Dort vyjmeme z formy, ozdobíme měsíčky meruněk a sekanými pistáciemi. Před podáváním posypeme cukrem.
Smetanový dort, Rychlý smetanový dort, Smetanový dort s borůvkami, Pikantní chuťovky, Roquefortová pomazánka