Dobře kořeněné utopence
4.5.2011

2 kg špekáčků, 4 dl octa, 1 l vody, 3-4 lžíce soli, 1 lžíce cukru, 1/2 lžíce pepře, 3 bobkové listy, 1/2 lžíce koření na rožnění
Na proložení: kysané nebo čerstvé zelí, cibule, paprika kapie, příp. feferonka
Z vody, octa, soli, pepře, cukru a bobkového listu svaříme nálev. Do vychladlého vmícháme směs na rožnění.
Do sklenice o objemu 4 l skládáme oloupané špekáčky a hojně je prokládáme připravenou zeleninou. Zalijeme až po hrdlo nálevem, přikryjeme víčkem a při pokojové teplotě necháme záležet nejméně 4 dny. Pak uložíme v chladničce.
Utopenec pro celou rodinu, Rychlé utopence, Utopenci, Kořeněné piškoty, Dědovy utopence