Zapékané brambory

Potřebujeme:

na 4 porce potřebujeme: 3/4 kg brambor uvařených ve slupce, 1/2 balíčku sojové šunky, 1 velká cibule, 20 dkg nahrubo strouhané eidamské cihly, mražený nebo sterilovaný hrášek, olej, mletá paprika, sůl, pepř, drcený kmín, petrželka nebo jiné zelené koření dle chuti, vegeta

Jak na to:

Nejdříve zalejeme sojovou šunku vařící vodou, přisypeme polévkové koření a necháme 15 minut bobtnat.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme papriku a zcezenou vymačkanou sojovou šunku. Podlejeme trochou vody a necháme 10 minut dusit, až se voda odpaří. Přimícháme hrášek, pepř, kmín, sůl a zelené koření a ještě prohřejeme. Do vymazaného pekáčku střídáme vrstvu oloupaných, na plátky nakrájených a osolených brambor a vrstvu dušené šunky. Pekáč vložíme do rozpálené trouby a 15 minut zprudka zapékáme. Poté bohatě posypeme strouhaným sýrem a ještě 1/2 hodiny dopékáme v mírnější troubě.
Podáváme v létě se salátem (nejlépe okurkovým), v zimě s červenou řepou.

Podobné recepty:

Zapékané brambory s jogurtem, Zapékané brambory s Morca dellou, Zapékané žampióny s bramborami a šlehačkou, Brambory zapékané s vejci a sýrem, Zapékané brambory se sýrem