Tvarohový koláč

2.2.2011
Potřebujeme:

100 g másla nakrájeného na kostičky + trochu na vymazání formy, 100 g mletých mandlí, 100 g hladké mouky prosáté se lžičkou prášku do pečiva, 100 g krupicového cukru, 1 velké vejce
Na náplň:250 g jemného tvarohu nebo ricotty, 2 velká vejce, 6 lžic zakysané smetany, 50 g krupicového cukru, sáček vanilinového cukru nebo 2 lžíce moučkového cukru s pravou vanilkou, 8 malých kompotovaných meruněk odkapaných a rozpůlených, moučkový cukr na poprášení

Jak na to:

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Všechny suroviny na korpus kromě vajíčka vsypte do mísy robota a několikrát prošlehněte, abyste získali hrubší drobenku. (Jde to samozřejmě i ručně). Přidejte vajíčko a zpracujte na hladké těsto. Koláčovou formu o průměru 24 cm s odnímatelným dnem lehce vymastěte a přesuňte do ní těsto. Vymačkejte prsty, uhlaďte a pečte zhruba pětadvacet minut, až vyběhne a zezlátne.Mezitím rozetřete v míse tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem a vanilkovým cukrem. Upečený korpus vysuňte z trouby, poklaďte meruňkami a přelijte tvarohem. Vraťte do trouby a pečte ještě asi padesát minut, až tvaroh zpevní a těsto bude krásně zlaté a už od pohledu křehké.Vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky.

Podobné recepty:

Tvarohový koláč, Tvarohový koláč, Tvarohový koláč pod peřinkou, Tvarohový koláč s jahodami, Tvarohový koláč