Pravé valašské frgále

1 kg výběrové polohrubé mouky, 10 dkg cukrářské Lukany, 8 dkg vepřového sádla, 1 dcl rostlin.oleje, 10 dkg krystalového cukru, 4 vejce, 6 dcl mléka, 10 dkg droždí, špetka soli, citr.kůra
Jak na to:Těsto zadělejte a nechte na teplém místě vykynout.Potom rozválejte na kulaté koláče , průměr 30 cm asi jako na pizzu,potřete klasickou makovou,tvarohovou,povidlovou nebo ořechovou nádivkou. Posypte drobenkou a nastrouhaným perníkem a nechte ještě chvíli kynout.Těsně před pečením potřete okraje koláčů vejcem rozšlehaným v troše oleje.Po upečení středy koláčů pokapejte máslem rozpuštěným s ml.cukrem a vanilkou.Okraje koláčů ještě jednou potřete tukem.Vepřové sádlo se přidává do těsta aby bylo dlouho vláčné.Na Valašsku se dělá také náplň hrušková.Je ze sušených hrušek.
Podobné recepty:Hrušková nápln na frgále, Rychlé listové těsto, Pórkový závin, Ještědský kotlet, Plněné papriky