Ořechová štola

Potřebujeme:

Na těsto: 50 g sultánek,50 g rozinek,170 ml rumu,500 g polohrubé mouky,1 prášek do pečiva,125 g hnědého cukru,175 g másla,250 g tvarohu,200 g jemně nasekaných ořechů,2 vejce,1 PL oleje,2 vanilkové cukry,1/2 citrónu,špetka soli, špetka kardamonu
Na náplň: 200 g mletých lískových oříšků,150 g cukru,1 bílek,6 - 8 PL mléka,3 - 5 kapek mandlové esence
Na zdobení: 20 g sekaných lískových oříšků,50 g másla,moučkový cukr

Jak na to:

Sultánky a rozinky přebereme a propláchneme chladnou vodou. Necháme je okapat a dáme do misky. Přelijeme je 150 ml rumu a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) máčet.Těsto:1. Do mísy prosijeme mouku s kypřícím práškem. Přidáme hnědý cukr, máslo, tvaroh, oříšky, vejce, olej a vanilkový cukr. Přísady krátce promícháme a přidáme zbytek rumu, vymačkanou citronovou šťávu, nastrouhanou citrónovou kůru, špetičku soli a kardamonu. Těsto důkladně vypracujeme.2. Sultánky a rozinky slijeme a necháme okapat. Zapracujeme do těsta. Těsto položíme na moukou posypaný vál a vyválíme z něj silnou placku.Náplň:1. Smícháme mleté lískové oříšky s cukrem, bílkem, mlékem a mandlovou esencí. Směsí těsto potřeme a ponecháme volné asi 2 cm okraje. Troubu vyhřejeme na 190°C.2. Po delší straně straně těsto překlopíme do tvaru štóly. Nahoře ji po délce hranou ruky lehce promáčkneme. Dokončení:1. Plech na pečení důkladně vymastíme nebo ho vyložíme pečícím papírem. Položíme na něj připravenou štólu a posypeme ji sekanými oříšky. Pečeme asi 60 minut. Aby se nepřipalovala, můžeme ji v polovině pečení přikrýt navlhčeným pergamenem.2. V hrnku si rozpustíme máslo. Upečenou štólu vyjmeme z trouby a ještě horkou ji máslem potřeme a okamžitě vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem. Pracujeme rychle, aby se mám máslo nevsáklo do těsta a dobře podrželo moučkový cukr.

Podobné recepty:

Štola od koulidlo, Jednoduchá vánoční štola, Štola, Vánoční tvarohová štola, Ořechové nebo jablečné rohlíčky