Lembas

Potřebujeme:

3 lžíce másla, 1 vajíčko (budeme potřebovat zvlášť žloutek a zvlášť bílek), 8 lžic cukru, 1 sáček vanilkového cukru (není nutný), 12 lžic mouky, 1 lžička skořice

Jak na to:

Smícháme opatrně všechny přísady (kromě bílku) v míse a dokonale prohněteme až získáme hutné těsto. (Podle potřeby postupně přidáváme mouku nebo máslo.) Nyní dáme těsto do asi na hodinu uležet do lednice. Zatímco těsto odpočívá v chladu, připravíme si vál, nůž, popř. váleček na těsto. Těsto vyválíme do válce a nařežeme na kolečka asi 1 cm silná. (Jestli chcete mít opravdové velké Lembasy stačí těsto vyválet na válu asi tak na stejnou tloušťku jako těsto na pizzu). Takto připravené Lembasy ještě potřeme bílkem. (Fajnšmekři mohou přidat i několik rozinek navrch.) Pečeme uprostřed trouby o teplotě zhruba 175 °C asi 20 minut, dokud Lembas nechytí zlatavou až světle hnědou barvu. Čím tmavější bude, tím víc bude hořký.