Gabikin špíz

11.12.2011
Potřebujeme:

pro 2 osoby
250 g vepřové maso (libové), 150 g oravská slaninu (pěkně prorostlá), 150 g žampiony, 2-3 cibule, 1-2 lžíce sójové omáčky slaná, 1 lžička škrobové moučky, bílý pepř nebo koření čtyř barev

Jak na to:

Masíčko nakrájíme na ploché kostky. Takto nakrájíme i slaninu, cibuli a žampiony nakrájíme na plátky. Toto vše pak postupně napichujeme na špíz. Žampiony opatrně, protože jsou křehké. Zbylou cibulku a žampiony použijeme později.
Cibulku, která nám zůstala opražíme na pekáči do sklovitá, přidáme žampiony a na to poklademe špízy. Troška dochutíme čerstvě mletým bílým nebo čtyřbarevným kořením. Podlijeme cca 1 dcl vody smíchané s půl lžící sójové omáčky a dáme do trouby zapéct. Při pečení otáčíme. Pečeme cca 35 min od doby zahájení pečení (ne od doby vložení do trouby).
Do trochy studené vody (1,5 až 2 dcl) dáme lžičku škrobové moučky a lžíci sójové omáčky. Když je masíčko už krásně zlatisté, přilijeme připravenou směs a promícháme. Necháme v troubě cca 5 min a vyjmeme.
Sójovou omáčku nenahrazujte. Při použití originální slané (může být i houbová) netřeba už jídlo solit!

Podobné recepty:

Pražený chlebový špíz, Křupavé ovoce, Teriyaki grilované závitky na firewire, Zelenino-kuřecí špíz, Kuřecí špíz s bramborami