Velikonoční dort s vaječným likérem

11.12.2011
Potřebujeme:

Makový korpus: 250 g měkkého másla nebo Hery, 100 g cukru, 1 bal.vanilkového cukru, 4 vejce, 250 g polohrubé mouky, 1 / 2 bal.kypřicího prášku do pečiva, 50-75 g mletého máku (podle chuti)
Náplň s příchutí vaječný koňak: 1 bal.dortové náplně s příchutí vaječného koňaku, 250 ml mléka, 2 PL moučkového cukru
Na ozdobu: 1 bal.šlehačky v prášku, 150 ml mléka, 75 ml vaječného likéru

Jak na to:

Měkké máslo vyšleháme v míse s cukrem a vanilkovým cukrem, až vznikne homogenní masa. Pak přidáme postupně vejce - každé šleháme elektrickým mixérem 1 / 2 minuty.
Mouku smícháme s kypřícím práškem a na 2 krát ji přidáme do vyšlehané vajíčkové hmoty. Vše důkladně zpracujeme elektrickým mixérem (šlehací metly) na středních otáčkách. Nakonec přimícháme mletý mák.
Těsto nalijeme do dortové formy (prům. 26 cm) vyložené pečícím papírem, uhladíme stěrkou a dáme péct do předehřáté trouby (horní a spodní ohřev cca 180 ° C, horký vzduch cca 160 ° C, plynová trouba: stupeň 2-3) na cca 30-35 minut.
Po upečení necháme korpus 10 minut vychladnout, pak uvolníme nožem okraj formy, korpus vyjmeme, stáhneme papír a dort necháme zcela vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom dort podélně rozpůlíme.
Dortovou náplň s příchutí vaječného koňaku připravíme z uvedených surovin podle návodu na obalu a potřeme ihned spodní díl korpusu. Na náplň dáme druhou polovinu korpusu a jemně přitlačíme. Dort necháme odležet v lednici, nejlépe přes noc.
Dort zdobíme až před podáváním (ne večer předem): Šlehačku v prášku ušleháme podle návodu na obalu. 1 / 3 šlehačky dáme do cukrářského sáčku na zdobení. Zbytek natřeme navrch a po stranách dortu. Cukrářským sáčkem nakreslíme na dort vyšší obvody vajíček. Do takto připravených šlehačkových vajíček vlijeme vaječný likér - do každého vajíčka asi 3 / 4 lžičky likéru.

TIP: Vlastnoručně dortovou náplň můžeme připravit ušlehaný z těchto surovin: 1 Puding bez vaření s vanilkovou příchutí Dr.Oetker, 125 ml mléka a 125 ml vaječného likéru.

TIP 2: Obecní rada: aby korpus pod Dortovou náplň nezvlhl, můžeme ho posypat moučkovým Smeta-fixem a až pak dát na takto upravený korpus náplň.

Podobné recepty:

Dort s vaječným koňakem, Káva s vaječným likérem, Šlehačkový dort s likérem, Káva s vaječným likérem, Dort s vaječným koňakem