Medovník

Potřebujeme:

1/2 kg krystal.cukru, 1/4 l vařící vody, 1/2 lžičky jedlé sody, 110 g hladké mouky, 2 dkg Salajka, 1 balíček perníkového prášku, 20 dkg medu, 2 vejce, 1 balíček perníkového koření, 3 PL mléka, 5 dkg džemu

Jak na to:

1 den:
½ kryst.cukru a ¼ l vody dáme sevřít a přidáme ½ lžičky jedlé sody, vaříme 5-8 minut (když dáváme sodu je třeba dát hrnec dolů, aby nám to nevykypělo)
2 den:
110 g hladké mouky, 2 dkg Salajka (balíček), 1 balíček prášku do perníku, 20 dkg medu, 5 dkg džemu, 1 balíček perníkového koření a 3 PL mléka smícháme se sirupem z předešlého dne, pokud je třeba přidáme trochu mouky. Těsto odložíme na chladné místo do druhého dne.
3 den:
Těsto rozválíme na 3 mm. Vykrajujeme různé tvary. Pečeme na vymaštěném plechu nebo na mastném papíře asi 3-5 min při teplotě 120-200 C.
Náplň: umeleme 30 ks perníku a zalijeme vařící vodou (2,5 - 3 dcl), může být i více podle potřeby. Můžeme přidat umleté ​​ořechy, mák, 3 dcl kyselejšímu džemu, všechno to smícháme. Nádivkou slepujeme perníky. Hotové namáčíme v čokoládě. Perníky vydrží v celofánu nebo v krabici i celý rok.

Podobné recepty:

Medovník, Medovník, Tatranský medovník, Medovník, Medovník