Dobošový dort

14.11.2012
Potřebujeme:

Piškotové těsto: 7 vajec, 200 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 PL citronové šťávy, kůra z ½ citronu, hladká mouka na vysypání plechu, máslo (nebo umělý tuk) vymazání plechu
Čokoládový krém: 1 PL rumu, ¼ kg másla, 50 g kakaa, 200 g moučkového cukru, ½ balíčku vanilkového cukru, trocha soli
Karamelová poleva: 150 g krystalového cukru, voda
Na ozdobení: 30 g kakaa, 50 g lískových oříšků

Jak na to:

Žloutky, ½ moučkového cukru, vanilkový cukr, citronovou šťávu a trochu vody vyšlehejte do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, přidejte do něj druhou polovinu moučkového cukru a nastrouhanou citronovou kůru, promíchejte a spolu s prosátou moukou ho zlehka zamíchejte do vyšlehaných žloutků. Z těsta upečte na vymaštěném a moukou vysypaném plechu 6 až 8 tenkých kulatých placek, které nechte vychladnout.
Vychladlé placky (1 odložte) spojte krémem, boky dortu také potřete krémem, posypte kakaem a mletými oříšky. Dort dejte na 1 hod. do chladničky.
Odloženou piškotovou placku položte znovu na vymazaný plech, potřete polevou a kým poleva neztuhne, nakrájejte ji ostrým nožem natřeným máslem na 12 porcí, které uložte na povrch zchlazených dortu.

Krém: Cukr zalijte vodou tak aby byl ponořený, uvařte sirup a nechte ho vychladnout. Máslo utřeme s trochou soli a kakaem, zamíchejte ho do vychladlého sirupu a nakonec přimíchejte rum a vanilkový cukr.

Karamelová poleva: Cukr trocha pokropte vodou, nechte na ohni roztát a za stálého míchání zežloutnout (zkaramelizovat)

Podobné recepty:

Dobošový dort, Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Piškotový dort