Vegetariánské lasagne

Potřebujeme:

500 g plátek lasagne, 1 kg cuketu, 1 lilek, 1 cibuli, 1 l mléka, 1 kg rajčat drcených v konzervě, vegetu, sůl, francouzskou hořčici, slunečnicový olej, sušené bylinky, 4 lžíce hladké mouky, chilli, 250 g tvrdého sýru , 2 stroužky česnek

Jak na to:

Než začneme vrstvit lasagne, je důležité mít vše potřebné pěkně přichystané. Jako první oloupeme lilek a nakrájíme ho na plátky silné cca 1 cm. Plátky nasolíme a odložíme bokem, aby z nich stekla hořkost.
Omytou cuketu podélně nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Jednu větší cibuli nasekáme nadrobno. Nastrouháme si tvrdý sýr (jakýkoliv, ale v žádném ne případě uzený!).

Připravíme si bešamel: Na rozehřátém oleji ve větším kastroly opražíme hladkou mouku. Postupně přiléváme mléko a neustále mícháme metličkou. Mineme skoro celý litr mléka, cca jedno deci si odložíme na pozdější zřeďování samovolně houstnoucí omáčky. Cílem je získat akorát ne hustý bílý bešamel. Ochutíme ho trochou vegety a francouzskou hořčicí.
Mezitím nám stekl lilek. Plátky opláchneme, osušíme a nakrájíme nadrobno. Na hlubší pánvi zpěníme na oleji cibuli a ochutíme trochou chilli.
Lilek minutku osmahneme spolu s cibulí. Pak přidáme dvě 400 g plechovky italských drcených rajčat.
Dochutíme solí, utřeným česnekem a sušenými středomořskými bylinkami (bazalka, oregano, tymián ...). Vše spolu pár minut povaříme, můžeme mírně zahustit instantní jíškou.
Nyní si můžeme zapnout troubu a začínáme ukládat. Potřebujeme pekáč s vysokými bočními stěnami nebo čtyřhrannou keramickou mísu. Důležitý je půdorys, aby se nám plátky lasagní dobře ukládaly.
Dobré lasagne by měli mít alespoň 4 vrstvy těstoviny, ještě lépe 5 nebo 6.
Vymažeme pekáč. Nejdříve nalijeme trochu bešamelu a rovnoměrně ho rozetřeme po dně. Naskládáme plátky lasagní. Na ně znovu rozetřeme bešamel. Poklademe plátky cukety. Přidáme část omáčky připravené z drcených rajčat, cibule a lilku. Posypeme sýrem.
Navrch přijde další vrstva lasagní, kterou po uložení potřeme bešamelem, cuketa, omáčka, sýr, a další vrstva lasagní s bešamelem. Takto pokračujeme, dokud nemineme celý 500 g balík lasagní. Nejsvrchnější vrstvu bude tvořit těstovina pokryta dvojitým množstvím bešamelu.
Vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pomalu pečeme cca 1 hodinu. Doporučuji zvolit pozici spíše blíže ke dnu trouby, horní vrstva má tendenci k připékání.
Upečené lasagne vyjmeme a naporcujeme. Na talíři ještě polijeme trochou zahřátých drcených rajčat, posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme čerstvou bazalkou.

Podobné recepty:

Kuřecí prsa zapékané s lasagnemy, Vegetariánské lasagne, Rychlé špenátové lasagne, Ovocné lasagne s jogurtem, Cuketové lasagne