Koláč z dýně

3.11.2011
Potřebujeme:

1 dýni asi 850 g, 4 vejce, 2 lžíce husté zakysané smetany, 5 PL cukrového sirupu, 2 KL nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu, špetku mleté ​​skořice a hřebíčku
Těsto: 200 g hladké mouky, 1 lžíce cukru, 125 g studeného másla, špetka soli
Na ozdobení: zakysanou smetanu

Jak na to:

Dýni zbavíme jadérek, dáme na plech a pečeme asi 40 minut doměkka. Z mouky, cukru, na kostičky pokrájeného másla, soli a 1 až 2 lžic studené vody vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme ho do koule a odložíme do chladničky. Těsto po 1 / 2 hodině vyjmeme a mezi dvěma vrstvami průsvitné kuchyňské fólie rozválíme na kulatou placku. Koláčovou formu vyložíme rozváleného těsta, přičemž vytvarujeme asi 3 cm okraj. Těsto ve formě vložíme asi na hodinu do chladničky. Upečou dýni necháme trošku vychladnout a lžící vyškrabeme přibližně 1 / 2 kg dužiny. Dužinu rozmačkáme na jemné pyré. Vejce vyšleháme s dýňovým pyré, zakysanou smetanou, cukrovým sirupem, citronovou kůrou, se skořicí a s hřebíčkem. Dýňovou náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto. Pečeme ve středu trouby asi 50 minut, dokud nádivka neztuhne a nezhnědne. Necháme vychladnout a podáváme však co nejdříve. Servírujeme ozdobené hustou smetanou.

Podobné recepty:

Koláč z dýně, Dýně s příchutí, Zavařovaná dýně vhodné na prívarok nebo polévku, Nakládané okurky, zelená rajčata a malé dýně, Zapékané mladé dýně