Křehký brusinkový koláč s tvarohem

16.11.2011
Potřebujeme:

200 g hladké mouky, 3 lžíce másla, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíci rumu, 1 žloutek, mléko podle potřeby, 1 lžičku kypřícího prášku, 1 bílek na potření těsta, tuk a mouku na formu
Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 bílky, brusinkový kompot

Jak na to:

Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosejeme, přidáme změklé máslo, cukr, rum, žloutek, trochu mléka a vypracujeme hladké těsto. Oddělíme dvě třetiny, rozválíme na plát, který vložíme do tukem vymazané a moukou vysypané formy se zvýšenými okraji. Ze zbývající třetiny těsta si připravíme mřížky. Tvaroh smíchaný s cukrem rozetřeme na koláč. Bílkový sníh s brusinkami rozetřeme na tvaroh, položíme mřížky, které potřeme bílkem a v středně vyhřáté troubě upečeme.
Náplň: Měkký tvaroh smícháme s cukrem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme vanilkový cukr a zlehka přimícháme brusinky.

Podobné recepty:

Křehký mřížkový linecký koláč s tvarohem, Křehký koláč s jablky a se sněhem, Brusinkový krém, Křehký koláč s želatinou, Polský tvarohový koláč