Vánoční zelňačka

Potřebujeme:

1,5 kg (1 ks) uzeného vepřového kolena, 1,5 kg (1 ks) uzeného vepřového žebra, 4 ks uzených domácích klobás, 0,1 kg sušených hub, 3 kg kysaného zelí, 1 celou omytou neoloupanou cibuli a česnek, 75 g červené mleté ​​papriky, bobkový list, celé nové koření, celý pepř, drcený kmín, sůl

Jak na to:

S vařením začínáme 2-3 dny před Vánocemi.
Do 10 litrového hrnce dáme velmi pomalu vařit uzené koleno, žebro, všechny koření kromě papriky a cibuli s česnekem. Vaříme 4-6 hodin na nejnižším možném stupni. Můžeme přidat i rajče (prý uvolňuje více výživných látek z kostí).
Vyjmeme maso, obereme a asi 1 misku pěkného libového masa odložíme do chladničky. Zbytek sníme s křenem, hořčicí a pod.
Vývar scedíme, propasírujeme rozvařená česnek s cibulí a přidáme zelí-dle vlastní chuti můžeme propláchnout vodou nebo alespoň slít kyselou vodu, abychom dosáhli požadovanou kyselost polévky. Dolijeme čistou vodou na požadovanou hustotu a vaříme alespoň 2 hodiny.
Nyní je čas na solení. Maso a zelí pustili sůl, takže normální sůl přidáme podle chuti a potom odstavíme do chladu. Pak dáme polévku znovu vařit (většinou to je až na druhý, nebo i třetí den). Přidáme papriku, celé klobásy a vaříme alespoň hodinu. Klobásy vyjmeme, dvě z nich nakrájíme na kolečka a přidáme k masu v misce. Zbylé dvě sníme s křenem, hořčicí a pod. Odstavíme do chladu.
V den podání dáme vařit polévku s předem ve vodě namočenými houbami. Vaříme asi hodinu. Přidáme maso a klobásu z misky, zamícháme a přendáme do polévkové mísy (pokud máme). Můžeme dochutit zakysanou smetanou.

Podobné recepty:

Novoroční bábovka, Vánoční zelňačka pro vegetariány, Vánoční zelňačka s uzeným tofu, Vánoční zelňačka, Vánoční cukroví