Maková štola

Potřebujeme:

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 50 g cukru, ¼ l vlažného mléka, 2 vejce, 150 g másla, 35 g oloupaných sekaných mandlí, 15 g oloupaných posekaných hořkých mandlí, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, špetku soli, máslo na vymazání plechu
Náplň: 250 g mletého máku, ½ l mléka, balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 1 PL změklého másla, žloutek, 100 g krupicového cukru
Potřetí: 200 g moučkového cukru., bílek., šťáva z citronu., 2 PL opražených mandlových lupínků

Jak na to:

Plech na pečení vymažeme máslem. Mouku prosejeme do mísy. Z droždí, mléka a cukru připravíme kvásek a nakynutí přidáme k mouce. Vejce, máslo, zbylý cukr a mléko, mandle sůl a citronovou kůru přidáme do mouky s kváskem, vypracujeme hladké těsto a necháme ho na teplém místě 40 minut nakynout. Z mléka trochu odlijeme, zbytek uvaříme, přidáme rozemletý mák, spolu smícháme a necháme 10 minut odstát. Zbytek mléka rozmícháme s pudinkovým práškem, cukrem, máslem a žloutkem, přidáme do máku, krátce povaříme a necháme vychladnout. Vykynuté těsto rozválíme na 1 cm, potřeme makovou náplní a z obou podélných stran svineme do středu. Makovou štolu necháme kynout ještě 20 minut na plechu, pak upečeme v troubě vyhřáté na 220 C. Prosátý moučkový cukr utřeme s bílkem a citrónovou šťávou na polevu. Ještě teplou makovou štolu potřeme polevou a posypeme opraženými mandlovými lupínky.

Podobné recepty:

Štola od koulidlo, Jednoduchá vánoční štola, Štola, Ořechové a makové rohlíky, Vánoční tvarohová štola