Pečená zelenina s česnekem

Potřebujeme:

450 g dýně, 2 červené cibule, 350 g mrkve, 350 g vodnice nebo bílé ředkvičky, 450 g brambor, 25 g másla, 5 PL olivového oleje, 1 KL kmínu, 6 stroužků česneku, 1 lžička hrubozrnné soli, mletý pepř, svazek bazalky, 1 PL olivového oleje

Jak na to:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Dýni, mrkev, vodnice (tuřín) a brambory oloupeme a pokrájíme na větší kousky. Ve větší misce vše dobře promícháme. Rozpustíme máslo a spolu s olivovým olejem ho nalijeme na zeleninu. Opět promícháme, aby se zelenina obalila olejem. Přidáme lžičku kmínu a zeleninovou směs pořádně osolíme a okořeníme mletým pepřem. Stroužky česneku zbavíme nečistot a neoloupané přidáme k zelenině. Vše nasypeme do hlubokého plechu, vložíme do horké trouby a pečeme přibližně 50 minut. Bazalkové lístky omyjeme, necháme okapat, případně ještě osušíme. V malé pánvi zahřejeme 1 lžíci olivového oleje, lístky bazalky na něm lehce opečeme a necháme okapat na papírovém ubrousku. Upečenou zeleninu posypeme opraženou bazalkou. Vhodnou přílohou je bageta.

Podobné recepty:

Pečená kořenová zelenina, Toustový chleba a smaženice s mátou a česnekem, Pečená zeleninová pochoutka, Vynikající zapékaná zelenina, Fazolová polévka