Rybízový koláč s tvarohem

31.1.2012
Potřebujeme:

Těsto: 180 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 125 g másla, žloutek a špetku soli
Náplň: 0,5 kg měkkého plnotučného tvarohu, tři vejce a jeden žloutek navíc, jemně nastrouhanou kůru z jednoho (dobře omytého) citronu, dvě lžíce citronové šťávy, 120 g moučkového cukru, jeden vanilkový cukr, 100 g zakysané smetany, dvě lžíce hrubé krupice a 300 g rybízu

Jak na to:

V míse zpracujeme mouku, nasekané máslo, cukr, žloutek a špetku soli na těsto, které necháme v chladničce hodinku odpočinout. Rybíz mezitím dobře omyjeme a očistíme.
V míse utřeme tvaroh se žloutky, citronovou kůrou a šťávou s cukrem, pak vmícháme zakysanou smetanu. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a promícháme s krupicí, pak postupně zapracujeme do krému.
Těsto vyválíme na pomoučněném vále a opatrně přeneseme do formy, vtlačíme na dno i do okrajů. Dno propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 15 minut.
Předpečený korpus necháme vychladnout. Pak něj rozložíme většinu rybízu a na ně rozetřeme tvarohový krém. Povrch urovnáme, uložíme zbývající rybíz a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 25-45 minut, dokud není těsto upečené dozlatova.

Podobné recepty:

Koláč líné ženy, Rybízový koláč, Měkký koláč, Koláč pro líné hospodyňky, Jablkový koláč