Pardubický perník

Potřebujeme:

Sirup: 0,5 kg kryst.cukru, čtvrt litru vody, 1 KL sody
Těsto: 1,1 kg hladké mouky (T 650), 20 g salajky, 1 perníkový prášek, 200 g medu, 50 g džemu, 2 celá vejce, 1 KL perníkového koření (badyán, anýz, skořice, hřebíček)
Náplň: mleté ​​ořechy nebo mák, džem
Poleva: 250 g ztuženého tuku (Cera), 500 g polámání hořké čokolády, 0,5 PL oleje

Jak na to:

Sirup: 0,5 kg kryst.cukru a čtvrt litru vody vaříme 5 minut. Přidáme 1 KL sody, trochu povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout.

Náplň: umleté ​​zbytky perníku promícháme se mletým ořechy nebo mákem a zapaří vroucí vodou (asi čtvrt litru). Přidáme džem.

Poleva: Rozpustíme 250 g ztuženého tuku (Cera), přidáme 500 g nerozdrtil hořké čokolády a půl lžíce oleje. Odstavíme.

Těsto: Všechny přísady smícháme se sirupem. Necháme stát v chladničce 24 hodin. Rozválíme na 3 mm. Vykrajujeme kolečka. Pečeme 3-5 minut při 200 C. Zbytky z vykrajování také upečeme a umeleme na mlýnku na strouhanku.

Upečené kolečka slepujeme nádivkou a poléváme polevou. Omáčíme nejprve jednu polovinu slepených koleček a po vychladnutí a ztuhnutí druhou polovinu slepených koleček.

Podobné recepty:

Hrníčkový litrový perník, Perník, Nadýchaný perník, Rychlý litrový perník, Opilí čerti