Citrónový koláč

19.1.2012
Potřebujeme:

3 PL mléka, 3 vejce, 1 a ½ lžičky vanilkového cukru, 150 g hladké mouky (nebo kukuřičné), 150 g krystalového cukru, ¾ lžičky kypřícího prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 1 PL citronové kůry, 180 g změklého másla
Citronový sirup: 75 g moučkového cukru, 60 ml citrónové šťávy

Jak na to:

Troubu rozehřejeme na 170 ° C. V misce rozmícháme vejce s mlékem a vanilkovým cukrem.
Ve větší nádobě dobře promícháme suché přísady (včetně citrónové kůry, případně máku). Přidáme máslo, ½ vaječné směsi a pomalu rozmícháme. Postupně přidáme zbylou vaječnou směs a zvyšujeme rychlost šlehání.
Těsto vylijeme do vymazané a pomoučněné formy (mohou být i malé formičky, příp. Mafiny) a pečeme asi 45 minut. Po 20 minutách můžeme vrch zakrýt pečicím papírem, aby neztmavne. Ke konci pečení uděláme test špejlí, zda je koláč dobře propečený i ve středu.

Sirup: V pánvi zahříváme citrónovou šťávu a cukr, dokud se cukr nerozpustí.
Když vybereme koláč z trouby, propícháme ho špejlí a polijeme ½ citrónového sirupu. Necháme 10 minut vychladnout, pak překlopíme na jiný plech a zbytkem sirupu polijeme opačnou stranu.
Pokud jsme upekli malé koláčky, polijeme i boky. Takto upečený koláč se dá uskladnit déle než nnepolitý.

Podobné recepty:

Litý koláč děrovaný s polevou, Děrovaný koláč s polevou a pudinkem, Citrónový koláč, Citrónový koláč, Džus z cukety