Opilá pomerančová-ostružinová bábovka

23.1.2012
Potřebujeme:

tuk a hrubou mouku na vymazání formy, formu nejlépe věncovou, pokud nemáte může být i klasická bábovkové formy
Těsto: 1 / 2 Hery, 3 velké vejce, 1 vanilkový cukr, 200 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 6 PL mléka, 1 / 2 balíčku prášku do pečiva, kůru ze 2 pomerančů, kůru z 1 pomeranče
1 dcl vody, 1 dcl rumu, 4 lžíce cukru, šťávu z 2 pomerančů, šťávu z 1 citronu, ovoce

Jak na to:

Formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Ovoce se nejlépe hodí bobulovité, pokud máte zmrazené, dejte ho rozmrazit při pokojové teplotě. Do mísy dejte polovičku Hery a rozklepnete tři vajíčka. Nechte je odpočívat, pokud nebudou mít stejnou pokojovou teplotu, aby se lépe při šlehání spojily dohromady.
Heru s vajíčky vyšlehejte šlehačem do pěny, pak přidejte vanilkový cukr, moučkový cukr 200 g pak přidejte mouku, mléko pouze 6 PL. Nakonec přidejte prášek do pečiva.
Na jemném struhadle nastrouhejte kůru ze dvou vymytí pomerančů a citronu, ovoce vydrhněte kartáčkem pod horkou vodou, a opatrně ji vmíchejte do těsta.
Ovoce jemně poprašte hrubou moukou a třepačku ho obalte v mouce. Potom ovoce vmíchejte do těsta. Těsto rozetřete do formy a upečte při teplotě asi 180 stupňů, cca 50 minut.
Do většího kastrolku, kam se průměrové vejde bábovka, dejte deci vody, přidejte rum, krystalový cukr, vylisované pomeranče, citron a uvařte po bod varu. Bábovku upečte, nechte zcela vychladnout, vyklopte ji a ponořte do rumově-pomerančové šťávy. Nechte ji nasáknout a postup opakujte i ze spodní strany.
Pak ji dejte asi na hodinu do chladničky. Výborně chutná se šlehačkou.

Podobné recepty:

Ostružinová zmrzlina, Opilá banánová bábovka, Kandovaná pomerančová slupka, Majonézová bábovka, Šlehačková bábovka