Dia jablkové a jablečné-čokoládové mafinky

23.2.2012
Potřebujeme:

1.miska: 2 šálky hladké mouky (asi 2 x 250 ml), 1/2 šálku Sorbitu se sacharinem, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 citrónovou kůru, 1 pomerančovou kůru, 1 lžičku mleté ​​skořice
2.miska: 1 1/2 šálku mléka (spolu asi 350 ml), 3 vejce, 2 lžíce oleje, sůl
3. miska: 250 až 500 g jablek pokrájených na kostky

Jak na to:

Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Do první misky prosejeme mouku, přidáme Sorbit, prášek do pečiva, nastrouhanou citrónovou a pomerančovou kůru, skořici a sůl a vše promícháme.
Do druhé misky nalijeme mléko, olej a rozmíchané žloutky a vše dobře promícháme. Následně obsah obou misek smícháme a do těsta lehce vmícháme kostičky jablíček. Nakonec do hotového těsta opatrně přimícháme sníh s bílků, který jsme vyšlehali do tuha.
Naplníme do 2/3 objemu vymaštěné a vysypané mafinkové formičky. Pečeme při 180 ° C po dobu 15 až 20 minut. Horké mafinky můžeme obalit v skořicovém cukru (smícháme Sorbit se skořicí), případně ozdobíme povidly nebo jablečným Dia pyré.
Při jablečné-čokoládových mafinách je postup stejný, avšak do hotového těsta vmícháme nalámané DIA čokoládu.

Podobné recepty:

Ořechové tyčinky dia, Jablková dia roláda, Jablkové knedlíčky, Netradiční dort, Mafinky