Koláč s dýní, medem a vlašskými ořechy

23.2.2012
Potřebujeme:

Korpus: 3 vejce, 800 g kryst.cukru, 1 balíček vanil.cukru, 40 g polohrubé mouky, 30 g kukuřičného škrobu, 30 g kakaa, tuk na vymazání formy
Obložení: 200 g plnotučného tvarohu, 200 g roztíratelného tvarohu, 1 kelímek smetany na šlehání, 8 PL medu, 150 g dýně, sůl
Krokant: 50 g kryst.cukru, 50 g nasekaných vlašských ořechů

Jak na to:

Formu vymažeme nebo vyložíme papírem na pečení. Žloutky s polovinou krys. a celým vanil.cukrem vyšleháme do pěny. Bílky vyšleháme, a dokud sníh zcela ztuhne, zašleháme do něj zbylý cukr. Sníh vařečkou opatrně vmícháme ke žloutkům.
Mouku se škrobem a s kakaem prosejeme na vaječnou směs a vymícháme těsto, které vylijeme do připravené formy. Povrch uhladíme a v troubě vyhřáté na 175 C pečeme 10 až 15 min. Upečený, mírně vychladlý korpus opatrně pomocí nože oddělíme od formy, vyjmeme a necháme alespoň 1 hodinu odležet.
Ořechy s cukrem necháme za stálého míchání na pánvi zkaramelizovat přendáme na pečícím papírem vyložený plech a necháme vychladnout. Potom ořechy rozdrobíme nebo v mixéru nahrubo nasekáme.
Dýňovou dřeň nahrubo nastrouháme a blanšírujeme, v horké osolené vodě asi 2 min. Scedíme, ochladíme proudem studené vody a necháme na sítku okapat. Oba tvarohy umícháme dohladka, přidáme dýni, med a vše utřeme s vyšlehanou smetanou.
Korpus uložíme na tác, uzavřeme do dortové obruče a naplníme medovým krémem. Dáme alespoň na 2 hodiny vychladnout. Před servírováním posypeme ořechovým krokantem, odstraníme formu a nakrájíme na kousky.

Podobné recepty:

Majonézový salát s jablky a ořechy, Ovocný špíz s medovým dipem, Kuře s dýní, Šunkové závitky plněné hermelínem, Dýňová polévka