Jablečno-krupicový nákyp

Potřebujeme:

(Pro 4-6 osob)
6 středně velkých jablek, 2-3 lžíce citronové šťávy, 150 g kryst.cukru, cca 8 sucharů (příp. velkých piškotů), 1 vanilku (vanilkový lusk), 1 l mléka, 2 vajíčka, 150 krupice, mast na vymazání formy

Jak na to:

Jablka očistíme a bez jádřinců nakrájíme na měsíčky. Polijeme je citrónovou šťávou. 50 g cukru zkaramelizujeme a opatrně přidáme 3 lžíce vody a karamel rozvaříme.
Přidáme nakrájená jablka a přikryté dusíme asi 3-4 minuty. Pak je dáme dolů ze sporáku a necháme vychladnout. Na dno vymazané formy na pečení (cca 20x26 cm) si dáme suchary. Pokud máme lusk vanilky, rozřízneme ji a z vnitra vybereme jadérka. Mléko, vanilkový lusk i jadérka (resp. vanilkový cukr) spolu se 100 g cukru svaříme.
Mezitím si oddělíme žloutky od bílků. Bílku vyšleháme na tuhý sníh. Žloutku rozmícháme. Do převařeného mléka vmícháme krupici a mícháme, dokud nemá správnou hustotu (raději řidší jako velmi hustou). Složíme ze sporáku a vmícháme žloutky. Jemně vmícháme připravený sníh.
Na suchary dáme dušené jablka, které trošku posypeme skořicí. Na to navrstvíme krupicovou masu a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 25-30 min (v el.trouba na 200 ° C, v horkovzdušné na 175 ° C, v plynové na 3 stupni). Po min 25 minutách, vyjmeme z trouby. Počkáme dokud troška nákyp vychladne a podáváme.

Podobné recepty:

Švédský krupicový nákyp, Nepečený jablečno-pudingový dort, Krupicový nákyp, Citrónový nákyp, Nákyp z jablek a banánů