Pěnový dort

30.3.2012
Potřebujeme:

na 10 bílků 700 g krys.cukru
Náplň: 10 žloutků, 300 g moučkového cukru, 150 varovné čokolády, 1/2 dcl černé kávy, 1 kakao a 500 g másla

Jak na to:

Bílky šleháme s cukrem nad párou mixérem na nejpomalejším stupni, cca 45-50 minut. Pak pomalu přidáváme rychlost, dokud sníh není úplně tuhý.
Vyšlehaný sníh dáme do zdobícího sáčku. Na pečící papír si nakreslíme tvar dortu. Kapsou nastříkáme dort. Měli by vyjít čtyři pláty. Na tři pláty uděláme ozdobné okraje - takové pusinky, nebo vlnovky a střed vyplníme. Čtvrtý plat uděláme ozdobný. Pokud nám zůstane sníh můžeme udělat malé pusinky, které použijeme na ozdobu dortu. Dáme péct na 10 minut na 150 stupňů, pak teplotu snížíme a sušíme 50 utratit na 120 stupňů.

Náplň: Nad párou šleháme žloutky s cukrem do tuha. Pak přidáme nalámanou čokoládu, kávu a kakao. Necháme vychladnout. Vyšleháme máslo a studenou směs přidáváme. Opět naplníme sáček a plníme usušené Bílkové pláty. Takto spojujeme všechny pláty. Vrchní ozdobný plát můžeme dozdobit krémem, případně pusinkami.

Podobné recepty:

Pěnový dort, Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Piškotový dort