Višňový chlebíček

Potřebujeme:

0,7 l višňového kompotu, 250 ml mléka, 300 g kryst.cukru, 5 vajec, 1 žloutek, 1 van.cukr, 300 g másla (Hera), 400 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 bílé čokoládové polevy , 1 tmavou čokoládovou polevu

Jak na to:

Višně si necháme na sítku okapat. 50g cukru dáme do rendlíky a necháme zkaramelizovat. Přilijeme mléko a krátce povaříme. Mícháme, dokud se nám karamel úplně nerozpustí.
Karamelové mléko pak odstavíme (dále již nevaříme) a pokračujeme tím, že do misky dáme žloutek, 2 vejce, 50 g cukru a vanilkový cukr. Vyšleháme. Takto vyšlehané přidáme ke karamelové mléce a mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladký krém. Můžeme urychlit tím, že ho dáme do studené vodní lázně.
V další misce si vyšleháme do pěny máslo a cukr, který nám zůstal. Jedno po druhém, přidáme 3 vejce. Mouku smíchanou s práškem do pečiva, karamelový krém a dobře promícháme. Nakonec vmícháme okapané višně. Ty před tím obalíme v moučkovém cukru nebo hladké mouky, aby nám při pečení neklesnou na dno.
Obdélníkovou formu, přibližně 30 cm dlouhou, vymažeme a vysypeme strouhankou. Formu naplníme těstem, povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě 60-90 min. Upečený korpus necháme asi 20 min vychladnout ve formě, a až potom ho vyklopíme na mřížku.
Polevu si připravíme podle návodu. Nejprve potřeme chlebíček bílou polevou a na ni naneseme proužky z tmavé polevy. Vidličkou vytvoříme mramorový vzor.

Podobné recepty:

Biskupský ovocný chlebíček, Tvarohovo-višňový závin, Kokosový chlebíček, Banánový chlebíček od Filomeni, Zapečené chlebíčky se salámem a Bradavicemi