Bratislavské rohlíky

Potřebujeme:

120 g másla, 20 g moučkového cukru, 2 žloutky, sůl, 20 g droždí, 300 g polohrubé mouky, 1 dcl mléka, tuk na vymazání plechu, 1 vejce na potření
Ořechová náplň: 200 g ořechů, 200 g krystalového cukru, 1 dcl mléka, citronová kůra

Jak na to:

Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, sůl a vykynutý kvásek, který připravíme z trošky mléka, cukru, 1 lžíce mouky a droždí. Pak přidáme mouku a s vlažným mlékem vypracujeme těsto. Těsto necháme asi půl hodiny vykynout (může být i méně). Ořechová náplň: Cukr smícháme s mletými ořechy a zalijeme teplým mlékem. Přidáme citronovou kůru a vymícháme. Třeba dbát na to, aby nádivka nebyla řídká, jinak by při pečení vytékala ze stran. Rozválíme na tloušťku 3-4 mm. Vykrojíme s vykrajovátkem na koblihy. Na kraj kolečka dáme náplň a svineme do tvaru rohlíků. Na vymaštěném plech nebo na plech, na který jsme dali pečící papír potřeme žloutkem a necháme ve středně vyhřáté troubě (asi 180 stupňů) upéct. Hotové rohlíky ještě posypeme práškovým cukrem.

Poznámka: Po vykynutí těsta a vytvarování rohlíků už těsto na plechu nenecháváme podkynout.

Podobné recepty:

Rohlíky se sýrem, Makulienky, Bratislavské rohlíky - recept z 1. republiky, Rohlíky s tvarohem, Bratislavské rohlíky