Domácí chléb

Potřebujeme:

1 kg chlebové mouky (druh T 650), půl balíčku chlebového koření, 1 kostka kvasnic, 2 lžíce oleje, 1 PL octa, 1 PL soli

Jak na to:

Mouku nejprve dvakrát prosejeme aby provzdušnila. Do velké mísy dáme teplou vodu, asi 2 dcl a přidáme kostku čerstvých kvasnic. Přidáme 1 polévkovou lžíci soli a 2 polévkové lžíce oleje. Přidáme 1 polévkovou lžíci octa. Do toho přidáme půl balíčku chlebového koření a mouku. Těsto mícháme a ředíme teplou vodou, kterou přidáváme po malých částech. Těsto necháme vykynout. Na plech dejte mastný papír, na to dejte těsto a vyformujte do chlebového tvaru. Čím řidší je těsto, tím nižší bude chlebík. Před pečením potřete chléb slanou vodou, asi 2 kávové lžičky na 2 dcl vody. Potřete chléb pouze jedenkrát a propícháme vidličkou, aby chléb nepopraská při pečení a dejte do trouby při teplotě 180 stupňů, ohřev s ventilátorem z obou stran. Po půlhodině pečení vyjmeme chléb z trouby a opět ho potřeme slanou vodou. Pak ho vrátíme do trouby a pečeme ještě celou hodinku. Po hodině pečení ho vyjmeme z trouby, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ho vychladnout.

Podobné recepty:

Domácí knedlík, Opékaný chléb ve vajíčku se sýrem, Klobásová pochoutka, Domácí chléb, Slunečnicový chléb