Meruňkový šnek

Potřebujeme:

100 ml mléka, 50 g cukru, ½ kostky droždí (21 g), 375 g polohrubé mouky, špetka soli, 200 g sušených meruněk (1 kompotové sklenice 425 ml), 100 ml suchého sektu (polosuchého), 3 pláty listového těsta (po 75 g, můžete použít i zmražené), hladká mouka na desku, 50 g nesolených pistácií, 1 žloutek, 1 PL smetany na šlehání (kondenzovaného neslazeného mléka), 100 g prosátého moučkového cukru, 1-2 PL čerstvě vytlačené citrónové šťávy, papír na pečení, potravinová fólie

Jak na to:

Ohřejte mléko a 140 ml vody. Přidejte cukr, droždí, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Mouku osolte, přilijte kvásek a vypracujte hladké těsto. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi kynout 1 hod.
Meruňky nakrájejte na menší kostky, přelijte sektem a nechte marinovat asi 2 hod. Pokud máte mražené listové těsto, nechte ho při pokojové teplotě rozmrazit. Potom plátky těsta položte na sebe a na mírně pomoučněném vále vyválejte čtverec o rozměrech 20 x 20 cm.
Kynuté těsto prohněťte a vyválejte na velikost 30 x 30 cm. Doprostřed šikmo položte listové těsto a rohy kynutého těsta přes ně překlopte jako obálku. Těsto převraťte a vyválejte na obdélník 20 x 30 cm. Pak plát ještě třikrát složte.
Těsto znovu vyválejte na obdélník 20 x 30 cm a postup dvakrát zopakujte. Nakonec těsto zabalte do fólie a uložte na do chladu na 30 min .. Potom ho vyválejte na čtverec 30 x 30 cm. Pistácie posekejte nadrobno. Meruňky dejte okapat na sítko a spolu s pistáciemi rozložte na těsto.
Těsto srolujte a nakrájejte na 16 řezů. Koláčky poklademe na plech vyložený papírem na pečení. Žloutek rozšlehejte se smetanou a hlemýždě jím potřete. Pečte ve středně teplé troubě asi 15 min. Moučkový cukr smíchejte s citrónovou šťávou a směsí potřete ještě teplé koláčky. Nechte zaschnout.

Podobné recepty:

Meruňkový krém s piškoty, Tvarohovo-meruňkový závin, Jablka v županu, Meruňkový koláč, Osvěžující meruňkový koláč