Americký chocolate cake (brownies)

10.9.2012
Potřebujeme:

Těsto: 225 g tmavé čokolády (obsah kakaa nejméně 50%), 140 g másla, 210 g cukru, 4 vejce, 4 kopcovité PL polohrubé mouky, 4 PL kakaového prášku, 1, 5 lžičky kypřícího prášku, 1 vanilkový cukr (nebo 1 lžičky vanilkového extraktu), 4 PL pochoutkový smetany
Krém: 1, 6 dl smetany na šlehání, 260 g tmavé čokolády (obsah kakaa nejméně 50%)

Jak na to:

Troubu si předehřejte na 180 ° C. Ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu nalámanou na kousky - míchejte. V míse smíchejte spolu vajíčka, mouku, kakao, prášek do pečiva, vanilku a smetanu - aby byla řídká masa hladká. Pomaličku za stálého míchání přidávejte rozpuštěné máslo s čokoládou. Vymaštěte dortovou formu o průměru 25 cm, nebo vyložte papírem na pečení. Vylijte těsto do formy a pomalu pečte na 180 ° C cca 50 min. Nechte ho ochladit, vyjměte z formy a překrojte na dva pláty. 1/3 krému natřete mezi pláty a 2/3 na vrch a po bocích. Dort nechte v chladničce ztuhnout - podává se zahřátá na pokojovou teplotu, aby krém nebyl tuhý.

Krém:
Zahřejte šlehačku a přidejte do ní nalámanou čokoládu. Nechte ji rozpustit a stále míchejte na mírném ohni. Za občasného míchání ho nechte ochladit - krém ztuhne (nebo ho dejte ochladit za stálého míchání ve vodní lázni)

TIP: Dort jinak nazývají i Brown. Když do dortu píchnete párátkem musí zůstat čistá.

Podobné recepty:

Chocolate, Americký dresink, Americký dressing, Americký salát, Americký koláč