Skládaný dort

5.10.2012
Potřebujeme:

Piškotové těsto: 4 vejce, 120 g krystalového cukru, 90 g polohrubé mouky, 30 g maizeny, 2 PL kakaa
Křehké těsto: 200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 100 g másla
Náplň: 3 vejce, 150 g krystalového cukru, 50 g mletých ořechů, 250 g másla, 0, 5 dl vody, 2 PL krystalového cukru, 2 PL rumu

Jak na to:

Na ozdobu: čerstvé ovoce, zbývající krém, mandlové lupínky

Piškotové těsto: Vejce s cukrem vyšleháme. Mouku, maizenu a kakao smíchejte a opatrně vmíchejte do vaječné pěny. Těsto vylijte na plech vyložený mastným papírem a upečte. Upečené těsto dejte i s papírem na vlhkou utěrku a stočte do rolády. Vychladlé nakrájejte na stejné proužky široké asi 5 cm.

Křehké těsto: Mouku prosejte na desku a uprostřed udělejte důlek. Do ní dejte cukr, vanilkový cukr a vejce. Máslo nastrouhejte na hrubším struhadle a spolu s ostatními surovinami vypracujte na hladké těsto. Těsto rozválejte do kruhu a upečte. Vychladlé těsto potřete tenkou vrstvou krému. Pásy piškotového těsta potřeme krémem a postupně od středu křehkého těsta na sebe lepte, dokud nevyplní celý kruh. Vnější kruh piškotového těsta potřete krémem a ozdobte mandlovými lupínky. Vrch dortu potřete zbylým krémem a ozdobte čerstvým ovocem.

Náplň: Vejce s cukrem vyšleháme nad parou do zhoustnutí. Máslo vymíchejte do pěny. Vodu, krystalový cukr a rum převařte a horké vlijte do mletých ořechů. Nechte vychladnout a vmíchejte do másla.

Podobné recepty:

Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Skládaný dort, Piškotový dort