Šťavnatá šunka v zelenině

8.11.2012
Potřebujeme:

1 - 1, 5 kg uzeného masa (kýta, karé či rolovaná plec), 1 kostku bujónu, 2-3 mrkve, 2 petržel, kousek celeru a kedlubny, 100 g mraženého hrášku, sůl, pepř, špetka kmínu, 2 PL oleje

Jak na to:

Uzené maso ponořte na 30 - 60 minut do teplé vody, poté ho vyjměte a osušte. Mezitím očistěte zeleninu, nakrájejte ji na malé kostičky nebo hranolky, osmahneme na oleji a zalijte vodou. Poté přidejte rozdrobenou kostku bujónu, kmín a když začne voda vřít, vložte do ní umyté uzené maso. Vody by mělo být tolik, aby byla úplně zalité. Maso vařte na mírném ohni pod pokličkou jako polévku, ne však příliš dlouho, aby se maso nerozpadalo. Hrášek přidejte až na konci vaření. Uvařenou šťavnatou šunku hned zabalte do fólie. Můžete ji podávat na teplo i studeno.

Teplou ji podávejte se zelím, křenovou-sýrovou omáčkou nebo k čočce.
Studenou krájejte na tenké plátky jako základ obložených mís.
Vývar se zeleninou podle potřeby dochuťte a podávejte s nudlemi nebo s jinou polévkovou těstovinami. Na talíři posypte na jemno posekanou petrželkou.

Podobné recepty:

Dip k zelenině, Šunka v listovém těstě, Tuňáková pomazánka, Zapečené brambory sešlehačkou, Nákyp z jablek a banánů