Lín s pažitkovou omáčkou

19.10.2012
Potřebujeme:

4 středně velké líny, 2 PL oleje, 1 PL másla, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 100 ml mléka, 4 stroužky česneku, 2 lžičky sušené bazalky, citrónovou šťávu, 2 PL nasekané pažitky, ½ kostky instantní zeleninové polévky, 1 lžičku pálivé papriky, pepř, sůl, petržel nať, pórek a plátky citronu na ozdobení

Jak na to:

Lína vy-pitvejte, odkrojte hlavu, odstraňte šupiny, omyjte, osušte, pokapejte citrónovou šťávou, osolte a nechte přibližně 5 min. odležet. Nožem seškrabte povlak (sliz), ryby otřete, znovu mírně osolte, posypte asi polovinou sušené bazalky a obalte v 2 PL mouky.
Na pánvi rozehřejte olej a lín na něm z obou stran opečte. Na rybu položte tenké plátky česneku a vlhkým nožem obaleným v chilli mleté ​​paprice na ní udělejte barevné proužky.
Cibuli nadrobno posekáme a nechte na másle zesklovatět. Posypte zbylou moukou, zamíchejte, podejte ½ l vody, přidejte zbylou bazalku, osolte a povařte. Potom omáčku propasírujte přes sítko, vlijte do ní mléko, rozdrobte zeleninovou polévku, podle chuti přidejte sůl, pepř a citrónovou šťávu. Promíchejte a ještě asi 5 min. povařte. Nakonec do omáčky přidejte nasekanou pažitku. Lína přelijte omáčkou a ozdobte citronem, pórkem a petrželkou.

Podobné recepty:

Zalité žampiony s pažitkovou omáčkou, Karboše, Karboše, Smaženice s tofu, Tuřínove placky