Portugalský rybí hrnec

28.6.2011
Potřebujeme:

1 středně velká oloupaná cibule nasekaná na drobno, 2 malé vykrájené papriky, červená a zelená, nasekané na drobno, 300 g dobře vyzrálých oloupaných, odjádřených a nasekaných rajčat, 50 g usušených rajčat v oleji, okapaných a nasekaných na drobno, 3 oloupané a utřené stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 6 lžic panenského olivového oleje, 700 g oloupaných a vykostěných plátků halibuta nakrájených na velké kostky, 1 pražma zlatá (asi 700 g) bez kůže, vykostěná, rozporcovaná a nakrájená na velké kostky, 400 g mražených kuchyňsky připravených olihní rozmrazíme, propláchneme, necháme okapat a váčky po délce rozkrájíme na čtvrtky, 200 g mražených vařených slávek, 300 ml suchého bílého vína, 4 lžíce sekané čerstvé petrželky, 4 rozpůlené krajíce španělského chleba nebo jiného chleba s hutnou střídou

Jak na to:

V míse smícháme cibuli, papriky, sekaná rajčata, sušená rajčata, česnek, sůl a štědrou dávku pepře. Do velkého kastrolu nalijeme 2 polévkové lžíce oleje a na ně rovnoměrně rozprostřeme polovinu zeleninové směsi.
Tu pokryjeme kostkami rybího masa, olihněmi a slávkami a navrch dáme druhou polovinu zeleniny. Vše zalijeme vínem a uvedeme do varu.
Zmírníme teplotu a pod pokličkou dusíme na mírném ohni 20 minut, až ryby změknou. Pozor, aby se příliš nevydusily. Jídlo posypeme petrželkou.
Během dušení osmažíme na zbývajícím olivovém oleji krajíce chleba a osušíme je ubrouskem. Do hlubokých talířů vložíme po 2 krajíčcích chleba, polijeme je dušenou směsí a podávame.

Podobné recepty:

Candát na portugalský způsob, Portugalský toast, Portugalský salát, Marinovaný celer s rybí majonézou, Kyselá garnátová polévka