Domácí chléb

Potřebujeme:

500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 menší brambora, 1 lžička kmínu, vlažná voda (cca 350 ml), olej a mouka na vymazání a vysypání formy.Kvásek - 1/2 kostky droždí, trocha teplé vody, špetka cukru

Jak na to:

Forma na pečení - je možné použít jakoukoliv (biskupský chlebíček, kulaté zapékací formy, bábovka .)Nejdříve zadělat kvásek a nechat ho vykynout.Do větší mísy dát mouku, sůl, kmín, jemně nastrouhanou bramboru a kvásek. Míchat vařečkou a postupně přidávat vodu až vznikne řidší těsto (ne úplně tekuté, ale mělo by se dobře míchat vařečkou).Těsto přikrýt a nechat v teple kynout asi 1 hod (mělo by zhruba zdvojnásobit objem). Poté těsto vyklopit do vymazané a vysypané formy a ještě chvíli v ní nechat kynout. Potom povrch poprášit hladkou moukou a zvolna péct. Chléb je hotový, když jeho povrch zezlátne a na poklep zní dutě. Pokud chcete mít křupavou kůrku ze všech stran, tak chléb ihned vyklopit z formy a vrátit ho do trouby asi na 5 minut (bez formy, jen položit na mřížku).

Podobné recepty:

Domácí knedlík, Opékaný chléb ve vajíčku se sýrem, Domácí chléb, Klobásová pochoutka, Domácí chléb