Klášterní sirup-z květu černého bezu

Potřebujeme:

5 litrů kvalitní pitné vody, 100g kyseliny citronové, 80 čerstvých květů, 2g kyseliny sorbové-pro konzervaci.na 1 litr výluhu 1 kg cukru

Jak na to:

5 litrů vody převařit a nechat vychladnout.Přidat 100g kyseliny citronové,zamíchat a přidat 80 květů(asi 600g na váhu).Nechat macerovat 24 hodin,za občasného promíchání.Pak scedit přes dvojitou gázu a odměřit množství vzniklého výluhu.Na 1 litr výluhu pak přidat 1 kg krystalového cukru a při mírném zahřívání míchat až do úplného rozpuštění.Nakonec se přidají 2 g kys.sorbové.Vlijeme do vyvařených láhví a zazátkujeme.Uchován v chladu vydrží sirup po celý rok.Někdy se na povrchu vytvoří jakoby zátka-tu musíme před prvním použitím odstranit.Sirup je určen především pro osvěžení,má mírně léčivé účinky.

Podobné recepty:

Sirup z květů černého bezu, Sirup z černého bezu, Sirup z květů černého bezu, Sirup z černého bezu, Sirup z květu černého bezu