Pirátska loď

11.9.2008
Potřebujeme:

120 gr másla, změklého + trocha na vymazání plechu hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání plechu, 300 gr moučkového cukru, 6 vajec, bílky a žloutky zvlášť, 480 gr polohrubé mouky, 1 a 1/2 balíčku prášku do pečiva, 3 balíčky vanilinového cukru, 3 lžíce citronové šťávy, 300 ml mléka
Na krém:500 gr sýru typu žervé (my použili lučinu), 100 gr moučkového cukru, 3 lžíce holandského kakaa, lahvička hnědého potravinářského barviva (to jsem nepoužila)
Na ozdobu: 1 řádka čokolády na můstek bonbony, želé tyčinky, případně sušenky trubičky na stěžně plachty vystřižené z (jedlého) papíru

Jak na to:

1. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Plech s vyšším okrajem (přibližně o rozměrech 40 x 25 centimetrů) (já měla klasický vysoký plecha dávala jsem o 1/3 ingrediencí na korpus více) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky utřete ve větší misce do pěny – nejrychleji a nejlíp to jde elektrickými metlami. Potom přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a všechen vanilinový cukr.

2. V jiné (naprosto čisté!) misce vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně ho přidejte k těstu. Na závěr vlijte citronovou šťávu. Pokud je těsto příliš tuhé, nařeďte ho trochou mléka. Přesuňte do pekáče a pečte zhruba půl hodiny. Pak vpichem špejle vyzkoušejte, zda je korpus hotový – pokud na špejli ulpí vlhké drobečky, ještě ho na chvíli vraťte do trouby. Hotový piškot nechte vychladnout a pak ho podle našeho obrázku rozkrájejte na čtyři díly: trup lodi, příď a záď.

3. Teď si připravte krém: utřete žervé s moučkovým cukrem a kakaem. Do směsi můžete nakapat potravinářské barvivo; záleží na tom, jak tmavý krém chcete mít.

4. Sestavte loď, ,sešpendlete‘ ji špejlemi a seřízněte příď. Dort přeneste na tác a potřete hnědým krémem. Zapíchněte čokoládu jako můstek; z bonbonů vyrobte zábradlí, záchranné kruhy a další detaily. Plachty připevněte na trubičky.