Hrášková polévka s mátou

Potřebujeme:

4 lžíce másla, 4 šalotky (nahradím 2 cibulemi, aby to přibližně odpovídalo množství 4 šalotek), 4 hrnky čerstvého nebo zmraženého hrášku, 625ml kuřecího vývaru (může být z kostky nebo z prášku),2 větší snítky máty (já dávám sušenou, koupenou v obchodě jako koření), 625ml mléka špetka cukru (nemí nutné, já nedávám)sůl, pepř na zdobení smetana a malá snítka máty (já nedávám)

Jak na to:

V kastrolu osmažíme na másle šalotku (cibuli), až zeskovatí. Přidáme hrášek, vývar a snítky máty a pod poklicí vaříme na mírném plameni až je hrášek měkký. Polévku necháme maličko vychladnout, přidáme mléko a důkladně ji rozmixujeme. Hráškový krém vrátíme do kastrolu a lehce prohřejeme, podle chuti osolíme, opepříme, můžeme přidat i špetku cukru. Polévku před podáním zdobíme několika kuličkami vařeného hrášku, který jsme si ponechali stranou, než jsme polévku rozmixovali, lžící smetany a snítkou máty.

Podobné recepty:

Hrášková polévka, Jahodová polévka jemně ochucená sektem, Hrášková polévka, Hrášková polévka s křenem, Višňová polévka