Salát Nicoise

Potřebujeme:

2 vejce, 12 malých salátových brambor, sůl, 120 g fazolek, 2 hlávky římského salátu, 200 g tuňáka v oleji, 6 nakládaných filetů z ančoviček, 4 rajčata, 4 jarní cibulky, 12 černých oliv, 2 lžíce okapaných kaparů, 2 lžíce piniových oříšků
Zálivka: 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce estragonového octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1 nakrájený strouľek česneku.

Jak na to:

Vejce zalijeme studenou vodou a zvolna vaříme 12 minut. V druhém hrnci vaříme v mírně osolené vodě doměkka (12-15 minut) brambory. Ve třetím hrnci pak povaříme v mírně osolené vodě 3-5 minut zelené fazolky. Římský salát nakrájíme nahrubo, tuňáka necháme okapat a rozebereme na kousky, ančovičky (sardele) necháme okapat a podélně je rozpůlíme. Rajčata nakrájíme na osminky, jarní cibulky nadrobno. Všechny suroviny na přípravu zálivky ušleháme v misce. Fazolky prudce ochladíme studou tekoucí vodou a dáme do velké mísy na salát. Přidáme římský salát, tuňáka, ančovičky, rajčata, jarní cibulky, olivy a kpary. Vejce ochladíme pod studenou tekoucí vodou a odložíme. Brambory scedíme a přidáme do salátu. Piniové oříšky opražíme na mírném ohni a suché pánvi cca 1-2 minuty dozlatova. Vejce oloupeme, nakrájíme na osinky a přidáme do salátu. Zálivku znovu prošleháme a nalijeme na salát. Důkladně promícháme a podáváme.

Podobné recepty:

Zamilovaný salát, Olivový salát, Mušličkový salát, Hlávkový salát s vejci, Salát plný barev