Medovník

Potřebujeme:

450g hladká mouka, 150g cukr krystal, 50g Hera, 1 vejce, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžíce jedlé sody
náplň 1: Zlatá Haná Salko ( v poměru 1:1 Zlatá Haná) mohou být strouhané vlašské ořechy
náplň 2: kysané smetany, cukr moučka ( v poměru 1:2 kysané smetany)

Jak na to:

Vejce,cukr krystal,Hera,med,mléko,soda dát do hrnce(větší,2-3l),na sporák a za stálého míchání zahřívat až se začne vařit(pění) a hmota zhnědne a zkaramelizuje(opatrně, připaluje se,hořkne).
Nasypat mouku, zamíchat, v hrnci uhnětat těsto(nejdříve vařečkou, pak rukama). Těsto rozdělit na 5 dílů, vyválet 5 placek asi na 3 mm o velikosti dortové formy. Každou placku na pečící papír, do trouby předehřáté na 170Ć a péci 5-7 minut. Hlídat, aby se nespálilo, raději méně, není potom tak tvrdé.
Upečené placky oříznout do tvaru dortu, 1.spodní placku namazat krémem 2, 2.placku ze spoda krémem 1 a přitlačit. Pak střídavě placky natírat krémem 2,1,2 a nahoru a po stranách zase krém 1.
Odkrájené kousky placek rozdrobíme a smícháme se strouhanými vlašskými ořechy. Posypeme vrch i strany.
Je dobré nechat rozležet do druhého dne, čím jsou placky tvrdąí, tím déle trvá, než se rozleží.

Podobné recepty:

Medovník, Medovník, Tatranský medovník, Medovník, Medovník