Dort Manhattan

25.9.2008
Potřebujeme:

na těsto: 6 vajec rozdělených na žloutky a bílky, 215 g cukru krupice, 120 g polohrubé mouky, 45 g práškového kakaa
na máslový krém z bílé čokolády: 3 lžíce mléka, 60 g bílé čokolády nasekané na drobno, 4 lžíce kávového likéru ,120 g moučkového cukru 175 g změklého másla (ne margarínu)
na ozdobu: hoblinky z bílé a tmavé čokolády

Jak na to:

Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou.

Ve velké míse elektrickým šlehačem na plnou rychlost ušlehejte z bílků tuhý sníh a po malých dávkách přisypejte 75 g cukru. žlehejte až se cukr zcela rozptýlí a sníh je hladký a tuhý.

Předehřejte troubu na 190°C, plynovou stupeň 5. V jiné velké míse utřete elektrickým šlehačem žloutky a zbylý cukr, až směs zhoustne a zbarví se do citrónova. Přidejte mouku a kakao, třete až se přísady dobře promísí. Drátěnou metlou po třetinách zlehka zašlehejte ušlehaný sníh.

Přelijte těsto do vysypané formy, rovnoměrně rozetřete a dejte péct.

Máslový krém z bílé čokolády připravíte rozpuštěním nasekané bílé čokolády v ohřátém mléce. Přilijte kávový likér, promíchejte a nechte vychladnout. Pak uložte na 30 minut do chladničky. Do velké mísy dejte prosátý cukr a máslo a elektrickým šlehačem třete do pěny. Postupně přidejte vychlazenou směs s čokoládou a třete dál dokud nevznikne hladký krém.

Upečené těsto necháte vychladnout na drátěné mřížce, rozříznete podélně na půl a na spodní díl namažete polovinu krému. Přiložíte druhý díl těsta a pomažete zbytkem krému. Nakonec na krém nasypete hoblinky z čokolády, podávat můžete ihned nebo druhý den vychlazený.

Podobné recepty:

Vídeňský dort, Ořechově - kávová dort, Sachr dort, Piškotový dort, Smetanový dort